lugnetbiblioteket.blogg.se

Biblioteket vid Lugnetgymnasiet är en arbetsplats och en mötesplats för både elever och personal. Vi finns mitt i skolan i ljusa och rymliga lokaler.

Utomhusläsningens tid

Publicerad 2023-03-06 09:21:00 i Aktuellt, Lästips, Utomhusläsning, Utställningar,

 
Sportlovet har kommit och gått, med ett vårvinterväder som ibland lockat till utomhusaktivitet. Utomhusaktivitet, som inte nödvändigtvis behöver vara synonymt med att åka skidor och skridskor.
 
Kanske har någon den gångna veckan istället suttit tillbakalutad i en snödriva, försjunken i spännande läsning? Eller tagit en långpromenad i sällskap med en ljudbok? Själv brukar jag alltid premiärläsa ute i friska luften den här tiden på året. Utomhusläsningssäsongen är här!
                                                 

Läsinspiration behöver man året om och just nu finns det extra mycket sådan runtomkring oss. Passa på att besöka nätbokhandlar och lokala butiker och fynda på årets stora bokrea. Bokrean, en gammal fin tradition, som funnits i Sverige sedan 1920-talet. Ett litterärt evenemang som länge var en händelse av rang, med människor som inte sällan köade natten igenom för att försäkra sig om ett exemplar av de mest åtråvärda titlarna, men som nu håller på att hamna i skymundan.

En sorglig utveckling. För e-böcker och ljudböcker i all ära, de fyller sin alldeles egna funktion. Men en pappersbok är en pappersbok och läsa och lyssna är inte samma sak. Känslan av hålla en bok i handen och att vända blad för blad ska inte underskattas. Inte heller taktilitetens roll i överföringen av känslor och information från text till hjärna.
  
                     
 

Ett hus utan böcker är som en kropp utan själ”. Det konstaterade författaren Cicero, redan på romarrikets tid. Men en skola utan pappersböcker - skulle det vara en skola värd namnet?

Lästips och inspiration kan man förstås också få i skolbiblioteket. Här pågår just nu som bäst en utställning med bokrecensioner av elever i NA20B. Välkomna att ta del av den och kanske samtidigt passa på att själva låna en bok eller två. Inför kommande lov eller soliga helger. För böcker behöver varken köpas eller ägas. De kan också lånas hem från våra bibliotek. Alldeles gratis.

Trevlig uteläsning!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela