lugnetbiblioteket.blogg.se

Biblioteket vid Lugnetgymnasiet är en arbetsplats och en mötesplats för både elever och personal. Vi finns mitt i skolan i ljusa och rymliga lokaler.

Läslov i sikte!

Publicerad 2020-10-19 10:16:00 i Läslov, Läsning för unga vuxna, Lästips,


                        
Läslovet närmar sig och jag har gjort en djupdykning i den hög av titlar som hittills hittat vägen till vårt bibliotek under den första halvan av höstterminen. Det har som vanligt varit en salig blandning. Vuxenböcker och ungdomsböcker. Krävande och mindre krävande. Läsning på svenska och läsning på engelska. Precis som det ska vara, med andra ord.

Ur denna spännande höstbokflod har jag så fiskat upp ett par titlar. Det handlar om spänning, men också om relationer och om samhällsskildring. Först ut är en författare vars böcker vi i det närmaste abonnerar på här i biblioteket.

Journalisten Katarina Wennstam skriver romaner för både ungdomar och vuxna. Lika snabbt som hennes böcker dyker upp hos nätbokhandeln, lika snabbt åker de i regel ner i bibliotekets inköpskorg. Böckerna är, tycker jag, som skrivna direkt för vår målgrupp av unga vuxna och tar alltid upp aktuella och engagerande ämnen, med fokus på mäns våld mot kvinnor.

"Dockorna" är Wennstams senaste bok och den sjunde delen i serien om målsägarbiträdet Shirin Nouri och poliskommissarien Charlotta Lugn vid Stockholmspolisen. Två till synes mycket olika kvinnor, vars vägar, både privat och i tjänsten, alltmer verkar korsas. Båda är separerade. Shirin från sin man och Charlotta från sin fru. Shirin, som nu är involverad i ett komplicerat förhållande med en gift kollega, har precis köpt ett gammalt torp på landet. Torpet är tänkt att bli hennes andningshål i en stressig tillvaro, men blir också, för henne själv, ett slags kvitto på hennes svenskhet. Charlotta lever ensam, sedan även barnen lämnat boet.

Det är medieprofilen och författaren Julian Gross 50-årsdag och i hans hem i centrala Stockholm förbereds för en stor mottagning på kvällen. Men firandet kommer att sluta med ond bråd död. Nästa morgon hittas Julian Gross mördad.

Det blir Charlotta Lugn som kommer att leda utredningen kring dödsfallet och det visar sig bli ett komplicerat pussel att lägga. Spåren för så småningom Charlotta och hennes kollegor tillbaka till en annan tid och en annan plats - Charlotta Lugns före detta hemstad Göteborg. Hänger Julian Gross död samman med några ouppklarade fall av våldtäkt i början av 00-talet? Och kan dagens lagstiftning och dagens DNA-teknik i så fall i efterhand hjälpa till att skipa rättvisa för offren?

        
Parallellt med brottsutredarna jobbar även huvudstadens journalister frenetiskt med bevakningen av det spektakulära dödsfallet. Jane Wester, som är gammal i gården, har ännu en gång fått en ung kollega vid sin sida. Men i motsats till föregångarna ser den nyutexaminerade Alexandra upp till den äldre journalisten och vill lära av henne. Det blir, för båda, ett givande utbyte.
 
Katarina Wennstam beskriver, i spänningsromanens form, ett samhälle där begrepp som lag och rätt inte alltid i praktiken har samma innebörd för kvinnor och män. På köpet - och vid sidan av skildringen av polisens arbete och huvudpersonernas privatliv och inbördes relationer - får vi en populärvetenskaplig föreläsning i juridik, jämställdhet och om kvinnors rättigheter då och nu. Allt dessutom serverat på rapp och lättflytande journalistsvenska.

Mattias Edvardsson är författare och gymnasielärare i svenska och psykologi. Han debuterade 2016 med boken "En nästan sann historia" och fick ett internationellt genombrott med den kritikerrosade spänningsromanen "En alldeles vanlig familj" som kom 2018. Temat i den boken var hur långt en förälder egentligen kan vara beredd att gå för att skydda sina barn och sin familj. I hans senaste bok, "Goda grannar", är utgångspunkten delvis en annan. Det handlar om grannar och om grannsämja. Hur väl stämmer verkligheten med den fasad som vi visar upp? Kan vi lita på de personer som lever nära oss?

Micke och Bianca flyttar tillsammans med sina barn Bella och William från lägenheten i Stockholm till den fiktiva orten Köpinge i Skåne. Som läsare förstår man snart att de båda vill starta om och börja ett nytt liv - och detta av en anledning. Något allvarligt verkar ha inträffat i Stockholm, men vad framgår i förstone inte.

Micke är lärare i idrott och får en tjänst på högstadiet i det lilla samhället. Bianca, som i Stockholm framgångsrikt arbetat som fastighetsmäklare, är i början av boken föräldraledig, men lyckats längre fram få jobb på en mäklarfirma i Malmö.

I villaidyllen från 70-talet, trivs man tillsammans och värnar om varandra, får de nyinflyttade veta. Men stämmer det verkligen? Relationerna mellan de boende verkar snarare spända och ansträngda. Finns här rentav riktigt svåra problem mitt i allt det på ytan så välordnade?

                    Goda grannar (inbunden)Dockorna (inbunden)

Goda grannar handlar om otryggheten bakom den trygga fasaden. Det handlar om hur samspelet med grannarna påverkar Bianca och Micke och deras familj - så till den grad att de tillslut närmar sig katastrofens brant. Det till synes välvilliga pensionärsparet. Mannen med ett förflutet som visar sig vara tvivelaktigt. Den attraktiva ensamstående mamman och hennes märklige son. Undan för undan krackelerar fasaderna. Så även Mickes och Biancas.

När Bianca, efter två års boende i idyllen, blir påkörd av en bil mer eller mindre utanför sitt eget hem, så ser det hela först ut som en tragisk olyckshändelse. Men är det verkligen det? Eller är det i själva verket något helt annat? Något ännu otäckare?

Mattias Edvardsson är mycket skicklig på att bygga upp en kuslig spänning i det vardagliga livet. Man bläddrar febrilt för att få veta hur det hela kommer att sluta och i det längsta hålls vi i ovisshet.

"Goda grannar" skildrar det lilla livets dramatik, med familj och grannar som utgångspunkt. I alla fall vid en första blick. Men vid en närmare granskning är det nog så att denna spretiga skara närboende, lika gärna skulle kunna utgöra ett koncentrat av samhället i stort. "Goda grannar" kan därför ses inte bara som en spännande och välskriven bok om en familj och ett villaområde, utan också som en skildring av vår samtid.

Både "Dockorna" och "Goda grannar" finns förstås att låna här på biblioteket.

Trevlig läslovsläsning!

 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela