lugnetbiblioteket.blogg.se

Biblioteket vid Lugnetgymnasiet är en arbetsplats och en mötesplats för både elever och personal. Vi finns mitt i skolan i ljusa och rymliga lokaler.

Dags att summera!

Publicerad 2017-05-31 10:39:00 i Om biblioteket,

Ett läsår är snart slut och sommarlovet står för dörren. Dags, med andra ord, att se tillbaka lite på året som gick och summera vad som har hänt i biblioteket.

Under året som gått så har vi fortsatt att erbjuda vår populära Afternoon Read – Afternoon Tea i biblioteksmiljö och med en pedagogisk tvist – till våra lärare och elever. Många hundra elever har gästat oss och flera olika ämnen och program har, till vår glädje, varit representerade.

Varje onsdag eftermiddag under hela läsåret, och ibland också andra dagar och tider, har vi haft våra läxhjälpare från Rädda Barnen på plats här hos oss. Dessa pigga och skärpta pensionärer är riktiga vardagshjältar som gjort en storartad insats för att hjälpa alla de elever som behöver extra stöttning med skolarbetet.

En förändringsprocess har inletts och vi har under året flyttar runt både böcker och möbler och skapat nya läs- och studieplatser. Vi har velat lyfta fram vuxenlitteraturen och göra den mera tillgänglig och lockande. På inköpssidan har vi genomfört en nysatsning på skönlitteratur, med fokus både på klassiker och samtida litteratur.

Ett alldeles nytt bibliotekssystem – Mikromarc 3 – togs i bruk i februari och i samband med detta fick vi även en ny hemsida med nya sökmöjligheter.Vi har under året deltagit i bokprat och litteraturdiskussioner och vi har för elevgrupper berättat om vad läslust innebär för oss och vad det är som får oss att vilja läsa.

Vi har haft förmånen att vara med och starta upp ett helt nytt nytt läsprojekt – "Lärande genom skönlitteratur".

I biblioteket har utställningar på alla möjliga teman avlöst varandra och vi har som vanligt genomfört litteraturtävlingar vid både jul och påsk och i samband med detta delat ut bokpriser till glada vinnare.

Vi har svarat på oräkneliga frågor från både elever och lärare och vi har förmedlat många, många boktips.

En biblioteksblogg har startats – i syfte att försöka dokumentera, både för oss själva och för andra, det vi gör i biblioteket.Det finns förstås också sådant som vi ännu inte har kunnat genomföra. Som t ex att anordna ett återkommande språkcafé för elever och personal i bibliotekets lokaler. Eller att arrangera en Poetry Slam-tävling. Men projekt av denna kaliber kan vi naturligtvis inte genomföra helt på egen hand. De kräver samarbetspartners. Vi tar nu stället med oss dessa idéer in i läsåret 17-18, då vi också skulle vilja ta oss an sittplatserna framför den öppna spisen utanför bibliotekets entré och på något sätt införliva dessa med vår verksamhet.

Endast fantasin sätter gränser...

På önskelistan står också att kunna byta ut en del av våra vid det här laget rätt så slitna sittmöbler mot nya fräscha och moderna. Men här sätter snarare ekonomin än fantasin tills vidare stopp.

Inför nästa läsår har vi även väckt idén om att i den del av biblioteket som gränsar till det tysta studierummet, sätta upp ett par väggar och på så sätt få ytterligare tre studieceller för våra elevers räkning. Ett riktig bra förslag, tycker vi själva.

Sammanfattningsvis så känner vi oss nöjda och glada när vi ser tillbaka på det gångna läsåret, som varit roligt och händelserikt.

Tack, alla, för ett gott samarbete - och glad sommar!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela