lugnetbiblioteket.blogg.se

Biblioteket vid Lugnetgymnasiet är en arbetsplats och en mötesplats för både elever och personal. Vi finns mitt i skolan i ljusa och rymliga lokaler.

Läsning på främmande språk

Publicerad 2017-08-14 15:00:00 i Läsning på främmande språk, Lästips,

 

En regnig sommar kan vara en bra sommar - i alla fall ur lässynpunkt. Att krypa upp i soffan med en bok, medan regnet smattrar utanför är alltid trevligt, även om det förstås går utmärkt bra att ägna sig åt läsning i solsken också. Själv har jag denna sommar, flytt kyla, regn och blåst med hjälp av ett antal nya romaner av vitt skilda slag och bland dessa även några titlar på engelska

Sommartider är ju deckartider, men själv brukar jag året om lyfta fram spänningslitteraturen som en utmärkt ingång i läsningen. En given form, en spännande intrig som driver handlingen framåt, ofta återkommande karaktärer och miljöer samt ibland även en förförståelse i form av filmatiseringar och TV-produktioner av böckerna, hör till det som bidrar till detta.

Samma sak – och av samma skäl som ovan – gäller förstås också för den som vill läsa skönlitteratur på ett främmande språk och önskar börja med något som känns lite lagom utmanande. Läsning av skönlitteratur är ju ett ypperligt sätt att upprätthålla och utveckla förståelsen av ett språk.

Så varför inte börja med en - alldeles ny - engelsk deckare?

"Into the Water" av Paula Hawkins är uppföljaren till succédebuten "The Girl on the Train". Boken är en psykologisk thriller med fart och driv. Den ensamstående tonårsmamman Nel hittas död i en flod och hennes syster Jules, som inte i vuxen ålder haft kontakt med Nel, ser sig tvingad att återvända till den plats som hon hoppats slippa återse. I utredningen av dödsfallet grävs en komplicerad historia fram, som i boken berättas av flera olika personer och nutid och dåtid flätas samman i en mörk och skrämmande väv.

Belinda Bauer är känd för sina mörka, psykologiska skildringar – ofta av barns utanförskap och utsatthet. Den senaste boken, "The Beautiful Dead", skiljer sig dock från de övriga, med ett högt tempo och en rapp dialog.

TV-reportern Evie kämpar med ett krävande jobb, samtidigt som hon på hemmaplan har ansvaret för sin demente far. När hon hamnar i en mördarjakt där gärningsmannen i förväg offentliggör tid och plats för sina brott, riskerar hon att till slut att själv bli ett offer. Det går snabbt, det är spännande in i det sista och man får dessutom en rejäl dos Londonatmosfär på köpet.

Claire Douglas är en ny stjärna på den brittiska deckarhimlen. Hon debuterade härom året med "Ung flicka saknad" som för övrigt finns här i skolbiblioteket. "The Sisters" är uppföljaren till debuten. För två år sedan förlorade Abi sin tvillingsyster Lucy i en tragisk olycka. Svårt drabbad av överlevnadsskuld, flyttar hon från London till Bath, för att komma närmare sina föräldrar. När hon lär känna den karismatiska Beatrice - som dessutom är en avbild av henne själv och den döda systern - och hennes tvillingbror Ben, tar hennes liv en ny och farlig vändning. "The Sisters" är en bok som man gärna maratonläser.

Peter James tillhör sedan länge kretsen av etablerade, engelska spänningsförfattare. Han är även en av de mest lästa. I motsats till de tidigare nämnda författarna, så har Peter James en återkommande huvudperson – kommissarie Roy Grace vid polisen i Brighton. 

I den senaste boken - "Love You Dead" -  jagar han  Jodie Bentley, alias The Black Widow. Bentley har två mål i livet - att bli vacker och att bli rik. Det första målet har hon uppnått och nu går hon helhjärtat in för det andra. Det blir Roy Grace och hans kollegor som får försöka sätta stopp för hennes dödliga planer.

Ann Cleeves Sheltlandsserie är nu inne på sin sjunde del: "Cold Earth". Det är vinter på Shetlandsöarna och regn och storm orsakar ett jordskred utanför Lerwick. Vattnet och leran drar med sig ett hus och i spillrorna av huset hittas en död kvinna. Det visar sig att kvinnan, som inte är känd på ön, varit död redan innan jordskredet och kommissarie Jimmy Perez och hans medarbetare börjar det mödosamma arbetet med attt försöka få svar på de frågor som ortsbefolkningen ställer sig: Vem var kvinnan? Vem dödade henne? Varför dödades hon?

I "The Burning" av M R Hall, är coroner Jenny Cooper från Bristol tillbaka igen. Hon kallas denna gång till en mordbrand i en isolerad liten by, där en man och hans två styvdöttrar omkommit i lågorna. Enligt ett meddelande till hustrun från den döde mannen har han själv förorsakat branden, för att hämnas hennes otrohet. Polisen nöjer sig med den förklaringen, men inte Jenny Cooper. Hon börjar istället gräva i byns mörka förflutna och frågetecknen blir bara fler och fler...

Samtliga här nämnda böcker finns hos oss i skolbiblioteket. Välkomna att låna!

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela