lugnetbiblioteket.blogg.se

Biblioteket vid Lugnetgymnasiet är en arbetsplats och en mötesplats för både elever och personal. Vi finns mitt i skolan i ljusa och rymliga lokaler.

Påskekrim i filialen!

Publicerad 2019-04-08 08:43:07 i Lästips, Påskekrim,

Under årens lopp så har vi i biblioteket utvecklat några återkommande traditioner, varav vårt ”påskekrim”, efter norsk modell, är en. Strax innan påsklovet tar vid, så skyltas det med deckare som aldrig förr, det bjuds på påskgodis och alla som vill kan delta i vårt årliga påskquiz och därmed få chansen att vinna deckarläsning lagom till påskledigheten.

I år jobbar vi som bekant utifrån lite andra förutsättningar än vanligt, men deckarbord, deckarquiz och påskgodis kan vi ändå lova att det blir här i filialen.

Påskekrim har ju sedan urminnes tider, eller i alla fall sedan 1920-talet, firats i vårt grannland Norge. Det blev ett begrepp i samband med en spektakulär lansering av en deckare i dagspressen just vid påsktid.
"Bergenstoget plyndret i natt!", kunde norrmännen läsa på förstasidan i flera morgontidningar. Något som vållade stor uppståndelse, innan man insåg att det inte handlade om ett tågrån, utan om en annons från ett bokförlag. Ett tidigt exempel på skicklig marknadsföring.
 
Det hävdas att den här romanen och lanseringen av den, var det som gav upphov till fenomenet påskekrim. Boken, vars handling är förlagd till påskdagarna, blev en strålande försäljningssuccé och sålde slut på förlaget.

Sedan dess har de norska bokförlagen valt att att lansera sina nya deckare vid påsk och när norrmännen drar till fjälls under sin ledighet, så har de i regel med sig en deckare i ryggsäcken. Även i vårt land har bokbranschen gjort försök att introducera begreppet, men hittills med lite varierande framgång. Här hos oss så lobbar vi dock i vanlig ordning allt vad vi kan för sprida kunskapen kring begreppet.

Vi vill påminna om att vårt lilla bestånd av litteratur ständigt fylls på med nya inköp, både påskdeckare och annat.

Välkomna att titta in!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela