lugnetbiblioteket.blogg.se

Biblioteket vid Lugnetgymnasiet är en arbetsplats och en mötesplats för både elever och personal. Vi finns mitt i skolan i ljusa och rymliga lokaler.

Post påsk i biblioteket

Publicerad 2018-04-09 13:58:00 i Afternoon Read, Bibliotekskultur, Utställningar,

 

Påsken är till ända och i biblioteket har vi ägnat lovet åt välbehövlig hyllstädning och sedvanlig uppsnyggning av bibliotekslokalerna.

Vår ”påskekrim”-utställning har plockats ner för denna gång, men snurran med deckartips finns kvar, för den som inte fick sitt lystmäte på lovet, liksom vårt bokbord som är fyllt med vårläsning och vårkänslor av skilda slag.

Från och med denna vecka kommer vårt tysta studierum åter att vara tillgängligt för möten, lektioner och Afternoon Read. Kontakta oss för bokning.Studierummet kan bokas av både personal och elever, men vid Afternoon Read måste en lärare finnas närvarande under hela lektionen.

Nya böcker strömmar in till biblioteket varje dag och strömmar in gör även många elever. Det är vi förstås väldigt glada och tacksamma för, men den höga besöksfrekvensen gör att även ljudnivån stundtals blir hög och ibland alltför hög.

Vi behöver alla, bibliotekspersonal, lärare och elever, hjälpas åt när det gäller att sprida förståelse för den kultur av relativ tystnad som bör gälla på ett bibliotek. Många kommer hit till oss utan någon kunskap om eller erfarenhet av detta och då är det lätt att man tar med sig samma beteende som man har i korridorerna in till oss.Det är bland annat för att förebygga dessa problem, som det är så viktigt för oss att varje höst få träffa alla elever i åk 1 för att, tillsammans med övrig biblioteksinformation, nå ut även med det här budskapet.

Vi bibliotekarier vill inte att det ska vara så att en del elever undviker biblioteket på grund av en stundtals alltför hög ljudvolym. Biblioteket är till för alla, men allra mest för dem som söker en lugn studiemiljö – och alla vi vuxna biblioteksanvändare i skolan blir förstås föredömen för våra elever, även i detta avseende.  Det krävs att vi visar varandra hänsyn för att vårt bibliotek på bästa sätt ska kunna fungera som den mötesplats, den arbetsplats, det ”vardagsrum” samt den tysta, fredade zon, som det är tänkt att utgöra i skolan.

Många elever deltog till vår glädje i vårt deckarquiz under påskekrimsveckorna och tre vinnare har nu dragits!

Grattis Yasmine, Benjamin och Aron! Ni har varsin deckarvinst att hämta i biblioteket!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela