lugnetbiblioteket.blogg.se

Biblioteket vid Lugnetgymnasiet är en arbetsplats och en mötesplats för både elever och personal. Vi finns mitt i skolan i ljusa och rymliga lokaler.

Läsning för unga vuxna

Publicerad 2017-10-16 12:46:32 i Läsning för unga vuxna, Lästips,

 
Vår ungdomsavdelning är vår i särklass mest populära avdelning – alla kategorier. Här hittar man böcker skrivna om unga, för unga och med ett språk och ett innehåll som förhoppningsvis ska fängsla och locka till fortsatt läsning.

Namn som Katarina von Bredow, Jenny Jägerfeldt, John Greene och Mats Wahl trängs på hyllorna, tillsammans med tidlösa favoriter som Mark Twain och Jules Verne.

Ungdomslitteraturen som begrepp växte fram i takt med att efterkrigstidens stora barnkullar förvandlades till det nya befolkningssegmentet tonåringar och blev en intressant målgrupp - även för förlagen.

Själv minns jag med glädje 70-talets ungdomsböcker, som på mitt flickrum blandades med vuxenlitteraturen. Den senare i form av klassiska romaner, lättsamma pusseldeckare och veckotidningar med sanna berättelser ur livet. Allt i en brokig mix av högt och lågt.

 
Bland ungdomsförfattarna hittade man namn som Ann Mari Falk, Kerstin Thorvall, Gunnel Beckman och Ester Rignér-Lundgren. Den senare skrev, under pseudonymen Merri Vik, de humoristiska böckerna om den otursförföljda slarvmajan Lotta Månsson.

På den tiden placerades långserieböcker som Lotta- böckerna automatiskt i kategorin ”skräplitteratur” och fanns därför inte att låna på något bibliotek. Idag, däremot, skulle vi nog vara själaglada om våra tonåringar kunde tillgodogöra sig dem. Språkligt sett var de väldigt bra och klassificeringen som skräplitteratur framstår i backspegeln som väldigt orättvis.För Ester Rignér-Lundgren kunde sin svenska, utbildad småskollärarinna som hon var, och språket står sig bra än idag. Däremot skulle det förstås numera vara nödvändigt att se över en del av innehållet – och då framför allt den tidens stereotypa och föråldrade könsroller.

Lättillgängliga deckarförfattare som Maria Lang och Agatha Christie var klassiska ingångar i vuxenlitteraturen på den här tiden, men också TV:s filmatiseringar av klassiska verk som ”Hemsöborna”, ”Röda Rummet”, ”Markurells” och ”Forsytesagan”.På 60- och 70-talet hade TV fortfarande en viktig folkbildande funktion och barn och vuxna tittade tillsammans på det som visades om kvällarna. Inte sällan väckte filmatiseringarna en önskan att läsa de böcker som legat till grund för TV-serien.

Även en populär serietidning som ”Illustrerade klassiker”, där titlar som ”Hamlet”, ”Robinson Crusoe” och ”Alice i Underlandet”, kokades ner och sammanfattades i några sidors ord och bild, ledde säkerligen många till bibliotekshyllorna, på jakt efter de ursprungliga romanerna.

Just nu slår vi på biblioteket ett extra slag för kategorin ungdomsböcker med en utställning på temat ”Böcker för unga läsare”. Såväl nyinköp som äldre titlar och klassiker på området, i en enda salig blandning.

Läsning för unga – men även för vuxna! Själv läser jag regelbundet, och med stor behållning, om min ungdoms favoriter.

Välkomna att låna!
 
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela