lugnetbiblioteket.blogg.se

Biblioteket vid Lugnetgymnasiet är en arbetsplats och en mötesplats för både elever och personal. Vi finns mitt i skolan i ljusa och rymliga lokaler.

Gränslös läsning

Publicerad 2023-05-11 12:03:00 i Allåldersböcker, Crossoverlitteratur, Lästips,

De böcker vi läst är ofta en ingång till vår egen historia. Minnet av en läsupplevelse fungerar som en madeleinekaka, som får oss att för ett ögonblick förflyttas tillbaka till den tid och den plats där vi befann oss när vi läste en bok som gjorde intryck. För en flitig läsare har dessa upplevelser med tiden infogats i en komplex väv av bokminnen, som hjälper oss att navigera i det förflutna.
 
            

De läsupplevelser som format oss som barn och unga följer oss genom hela livet - lika betydelsefulla nu som då. Men när vi läser en bok på nytt, läser vi den på ett annat sätt. Med ett dubbelt perspektiv - barnets känsla och den vuxnes förmåga till analys

En kategori böcker som brukar klara många omläsningar är de så kallade allåldersböckerna. Böcker som kan sägas vara gränslösa i den bemärkelsen att de uppskattas av både gammal och ung. Ofta handlar det om ungdomsböcker som även läses av vuxna, men också om vuxenlitteratur som lockar till sig en yngre publik.

                     

Allålderslitteraturen, som delvis sammanfaller med det modernare begreppet crossoverlitteratur, är böcker med ett innehåll som de flesta kan relatera till. Det är böcker som går att läsa på flera plan och som just därför passar extra bra att återvända till. Där man som barn främst uppskattade spänningen och äventyret, intresserar man sig kanske som vuxen mer för symboliken och de eventuella budskapen i en text. Det finns alltid något nytt att upptäcka.

Många av de klassiska barn- och ungdomsböckerna är exempel på läsning som hör hemma i den här kategorin. I många fall har de behållit sin popularitet och lockat nya läsare i generationer.

De flesta av de klassiska allåldersböckerna finns att låna på våra bibliotek. Mer udda titlar brukar man kunna hitta på antikvariat och på nätet. Här nedan kommer ett litet urval av vad som finns i skolbibliotekets hyllor för den som längtar efter att läsa, eller läsa om, den här typen av klassiker. Böcker utan åldersgräns. Böcker som vi aldrig växer ifrån - oavsett om vi kallar dem allåldersböcker, crossover, ungdomsböcker eller något annat.
 

Barrie, J M: ”Peter Pan”

Burnett, Frances Hodgson: ”Den hemliga trädgården”

Carroll, Lewis: ”Alice i Underlandet”

Carroll, Lewis: ”Berättelsen om Narnia”

Defoe, Daniel: ”Robinson Crusoe”

Gripe, Maria: ”Skuggan över stenbänken”

Jansson, Tove: ”Det osynliga barnet”

Lagerlöf, Selma: ”Nils Holgerssons underbara resa”

Lindgren, Astrid: ”Ronja Rövardotter”

Milne, A A: ”Nalle Puh”

Rowling, J K: ”Harry Potter”

Swift, Jonathan: ”Gullivers resor”

Twain, Mark: "Tom Sawyer"

Zuzak, Markus: ”Boktjuven”

 

Trevlig läsning!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela