lugnetbiblioteket.blogg.se

Biblioteket vid Lugnetgymnasiet är en arbetsplats och en mötesplats för både elever och personal. Vi finns mitt i skolan i ljusa och rymliga lokaler.

Detektivarbete

Publicerad 2018-11-16 10:26:00 i Databaser, Informationssökning, Källkritik,

Det händer då och då att vi på biblioteket får frågor av det knepigare slaget. Då blir vi glada, för det innebär att vi får tillfälle att leka detektiver och detektivarbetet är något av det allra roligaste i en bibliotekaries tillvaro.

Det kan röra sig om allt från att identifiera titeln på en bok utifrån endast en fragmentarisk del av innehållet, till att jaga efter svårtillgänglig kurslitteratur eller försöka få fram fakta om ett riktigt udda ämne.

Det är jämförelsevis lätt idag. Förr fick man slå i tjocka luntor och ringa många samtal för att få fram de fakta som idag kan googlas på några få minuter. Å andra sidan fanns då inte i närheten av det enorma informationsflöde som vi idag har att hantera.

Googel i all ära, men det är långt ifrån alltid som en sökmotor räcker till eller är  tillförlitlig nog. En intuitiv söktjänst fungerar utmärkt om man vill kartlägga våra intressen eller ringa in våra köpvanor. Men när det kommer till informationssökning, så är det inte riktigt lyckat om vi endast får träffar på sådant som sökmotorn väljer ut åt oss och därmed missar annan relevant information..

Bättre är det då att i jakten på fakta istället använda sig av de databaser och söktjänster som skolan erbjuder och som, under fliken "Skolarbete", finns samlade på https://skolbibliotek.falun.se 

Där hittar man allt från vår egen bibliotekskatalog, till NE och ett stort antal nischade databaser med olika inriktning. Du loggar in dig med hjälp av ditt gröna bibliotekskort.

Fördelen med att använda sig av databaserna är, förutom att informationen förstås är granskad och tillförlitlig, att den även är strukturerad. Det innebär att man sparar mycket tid. I många fall är informationen också redan från början inriktad på skolan som målgrupp. Den information som finns i databaserna kan inte nås via Google.

På skolbibliotek.falun.se hittar du även ett flertal informativa artiklar om informationssökning och källkritik.

En länk till vår söksida finns nu också utlagd på Lugnetgymnasiets hemsida, under rubriken "Vårt lärande".

Välkommen att kontakta oss på biblioteket om du har frågor beträffande våra söktjänster!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela