lugnetbiblioteket.blogg.se

Biblioteket vid Lugnetgymnasiet är en arbetsplats och en mötesplats för både elever och personal. Vi finns mitt i skolan i ljusa och rymliga lokaler.

Hösttermin, höstdagar, höstfärger, höstmys – höstläsning!

Publicerad 2021-08-09 08:50:00 i Aktuellt, Lästips, Om biblioteket,

Så är det äntligen dags. Skolbiblioteket slår upp sina dörrar för elever och personal igen. Vi håller tummarna för att det denna gång ska kunna förbli öppet.

Bibliotek, bibbla, informationscentral, offentligt vardagsrum, studierum – ett skolbibliotek kan beskrivas på många sätt och den verksamhet som bedrivs där är mångskiftande. Numera erbjuder de flesta bibliotek dygnetruntservice via hemsidor och möjlighet till self-service i obemannade lokaler. Bra som ett komplement och nog kan även delar av skolbibliotekets funktioner skötas via nätet. Men, som sagt, bara vissa funktioner och bara delvis.

                      
För skolbiblioteket är förvisso till en del en samling av digitala resurser, informationskällor och databaser, som det går utmärkt att på egen hand botanisera i. Men, det är också en fysisk plats. En plats där böcker med blad av papper och pärmar av kartong väntar på hyllorna. En lugn oas för studier och för kunskapsinhämtning. För många kanske den enda ostörda plats man har tillgång till. En plats där en bibliotekarie finns till hands. Beredd att svara på frågor, vägleda och tipsa.

Därför räcker det inte att enbart besöka hemsidor, som dessutom alldeles för ofta strejkar och krånglar. Det måste också finnas möjlighet att interagera på plats. Möjlighet att ställa frågor. Att bolla idéer. Att få saker förklarade.

                         

Alla tider på året är förstås lästider, men kanske allra mest hösten. Själv laddar jag inför den mörka årstiden alltid upp med boktravar vid soffa och säng. Lättillgängligt bör det vara. Bara att sträcka ut handen. Läsning som sömnmedel, sällskap, tidsfördriv – och alltid nya upplevelser mellan pärmarna.

Nu börjar en ny termin och ett nytt läsår här i skolbiblioteket. Titta in du också, för att jobba, läsa och fråga – och för att bunkra höstläsning förstås!

Väl mött i biblioteket!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela