lugnetbiblioteket.blogg.se

Biblioteket vid Lugnetgymnasiet är en arbetsplats och en mötesplats för både elever och personal. Vi finns mitt i skolan i ljusa och rymliga lokaler.

Skolbiblioteket som godisbutik

Publicerad 2021-10-12 15:10:00 i Aktuellt, Läslov, Läsning för unga vuxna, Läsning på främmande språk, Lästips,

                 

”Det ska vara lite godisbutik över det hela!”, sa jag till min kollega, när vi nyligen stod och betraktade högarna med nyss inköpta biblioteksböcker här i Lugnetbiblioteket. Orden kom spontant, vid åsynen av alla de karamellfärgade bokomslagen. Men i efterhand tänker jag att liknelsen kanske inte är så dum.

Läsning ska vara lockande och omslaget är det första som fångar vårt intresse. Det avgör ofta om vi väljer att titta närmare på en bok och om vi går vidare och läser baksidestexten. Det avgör många gånger om vi lånar boken och i förlängningen också om vi läser den - och precis som när det gäller godis, så tycks vi lockas av ett färgglatt yttre.

                   

Det finns litteratur som är både lättläst och lättsmält. Läsning som bara slinker ner och lämnar en trevlig eftersmak. Lugnande. Eller kanske uppiggande, som en sockerkick.

Det lättsmälta ska inte underskattas. De flesta av oss läser för att varva ner och koppla av. Vi vill roas, tröstas eller kanske skrämmas upp. Ofta vill vi känna igen oss i de personer och situationer som vi möter.   

För egen del tycker jag inte att man ska jämföra genrer. Det går helt enkelt inte, utan blir lika tokigt som att jämföra äpplen med päron. Varje genre är ett eget spektrum och man väljer utifrån personliga preferenser. Inget är bättre eller sämre. 

                  

Men precis som människan inte kan livnära sig endast på godis, så behöver vi ibland lite omväxling även i den litterära kosten. Lite mer fibrer och tuggmotstånd. Något lite mer näringsrikt.

En spännande bok behöver inte vara synonymt med action och högt tempo. Det vardagliga och till synes händelselösa kan också, under ytan, innehålla tillräckligt med dramatik för att få oss att fortsätta vända blad och, oavsett genre, så bjuder en bra bok alltid på en läsupplevelse som stannar kvar länge. Som sår ett frö och kanske förändrar oss lite grand.

                           

Alla lov borde vara läslov, tycker jag, men nu väntar det "riktiga" läslovet strax runt hörnet. Glöm inte att titta in i biblioteket och i ladda upp med böcker inför ledigheten!

Trevlig läsning - och trevligt läslov!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela