lugnetbiblioteket.blogg.se

Biblioteket vid Lugnetgymnasiet är en arbetsplats och en mötesplats för både elever och personal. Vi finns mitt i skolan i ljusa och rymliga lokaler.

Läsning för lata dagar

Publicerad 2019-06-04 12:41:16 i Lästips,

Återflytten närmar sig med stormsteg för oss på biblioteket - något som vi verkligen ser fram emot. Under sommarlovet går flyttlasset och vid elevernas ankomst i augusti ska ordningen förhoppningsvis vara återställd och allt som vanligt igen. Ja, kanske till och med lite bättre. Förutom ny ventilation har vi även i taket fått ny och fin ledbelysning, som förhoppningsvis inte ska generera samma värme som de gamla lysrören, samt - sist men inte minst - nymålade väggar. Tusen tack till er på måleri!
 
Men innan vi packar ihop, bommar igen och går på semester, så vill vi förstås gärna passa på att dela med oss av några spännande läsupplevelser inför sommarledigheten. Läsning för lata dagar, helt enkelt.

Vi börjar med några nya, intressanta bekantskaper. De brittiska deckardrottningarna från bokomslagen här nedan - Fiona Barton, Cara Hunter, Ruth Ware, Teresa Driscoll, Laura Marshall och Lisa Jewell - förvaltar alla skickligt arvet från de anmödrar som nu tyvärr till stor del finns i deckarhimlen.
 
De förenar spänning och ett snabbt tempo med psykologi och skärpa i personteckning och miljö. Flera av dem har en bakgrund som journalister på de stora engelska dagstidningarna och media spelar, på olika sätt, ofta en viktig roll i deras böcker. Det kan gälla såväl den gamla tidningsvärlden som vår tids olika sociala plattformar. Skickligt fångar de in oss läsare i sitt nät och sedan är vi fast. Det är bara att hålla i sig och åka med i en bergochdalbana av oväntade händelser och tvära kast. 
 
Perfekt läsning för den som söker sommarlektyr som är lättsam, men ändå inte saknar substans.
 
 Ã„nkan (pocket)  Barnet (pocket)  Hemmets trygga vrÃ¥ (pocket)  I mörkret (inbunden)  I en mörk, mörk skog (pocket)  Vittnet (inbunden)  Och sen var hon borta (pocket) Jag fann dig (pocket) VänförfrÃ¥gan (e-bok)
 
Det allra bästa tipset har vi dock sparat till sist. En ny bok av en gammal vän från förr - Kjell Eriksson, den f d trädgårdsmästaren och flerfaldigt prisbelönte Upplandsskildraren, med tio böcker om kommissarie Ann Lindell vid Uppsala-polisen bakom sig.
 
Kjell Eriksson bor numera i Brasilien och har även hunnit med att skriva en deckarserie med handligen förlagd till den nya hemmiljön. Men nu får vi, efter tio års tystnad, återknyta bekantskapen med Ann Lindell, som lämnat polisyrket och flyttat ut på landet i norra Uppland, där hon lever ett lugnt liv och ägnar sig åt osttillverkning. När mystiska saker börja hända i hennes närmaste omgivning, vaknar emellertid polisen inom henne till liv igen.
 
Mycket har förändrats sedan sist, både i Anns liv och i samhället runtomkring henne, men åtskilligt är sig också likt. Kjell Erikssons böcker är inte bara deckare. De kvalar även in i kategorin samhällsskildringar och med knivskarp skärpa skildrar han vår tids sociala och politiska förhållanden. En trilogi om denna nygamla Ann Lindell har, till vår glädje, utlovats.
 
Den skrattande hazaren (inbunden)
 
Samtliga titlar ovan finns, förstås, att låna i vårt bibliotek. Men - dröj inte för länge! De nyaste titlarna är ofta de som försvinner först.
 
Ett stort tack till alla er som, trots ett minimum av litteratur, begränsad service och trånga lokaler, varit oss trogna under den här tiden i sal 306!
 
Trevlig sommarläsning och på återseende i augusti!
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela