lugnetbiblioteket.blogg.se

Biblioteket vid Lugnetgymnasiet är en arbetsplats och en mötesplats för både elever och personal. Vi finns mitt i skolan i ljusa och rymliga lokaler.

Ett nytt LÄSår - och en glad nyhet!

Publicerad 2022-08-25 14:03:50 i Aktuellt, BookTok, Läsning för unga vuxna,

 

      
Nytt läsår och i skolbiblioteket avlöser klasserna nu varandra. Gröna kort ska skannas in, böcker ska lånas och nya elever ska få information om vår biblioteksverksamhet.

Ett nytt läsår betyder också att nya böcker köps in. Innehållet är förstås vad som räknas, men enbart en intressant insida räcker inte alltid för att locka läsare. Utsidan spelar ofta en viktig roll. Baksidestexten måste väcka intresse och omslaget blir många gånger avgörande för om en bok plockas upp eller blir liggande kvar. Att försöka synliggöra och exponera böckerna på ett effektivt sätt blir därför extra viktigt.

Strax före sommarlovet skrev jag här på biblioteksbloggen om de nya, unga bokinfluerarna på hashtagen BookTok. De som, med sin inspirerande läsglädje och stora genomslagskraft, har blivit en faktor att räkna med, både för förlagen och biblioteken - och vars inflytande jag tydligt tyckt mig märka även här i vårt skolbibliotek.

                     

Nu kommer en bekräftelse på den känslan, kan man säga. För en undersökning, utförd av SOM-institutet vid Göteborgs universitet, visar att läsningen bland unga på ett år ökat med flera procentenheter och att den här gruppen nu läser mer än de äldre - och då talar vi inte om att lyssna eller läsa digitalt. Nej, här handlar det enbart om traditionella, tryckta pappersböcker!

Så här rapporterades nyheten i Sveriges Radio, 220804:

Läsningen hos ungdomar har under en längre tid rapporterats vara på nedgång. Men enligt en ny undersökning från SOM-institutet har svenska ungdomars läsande ökat det senaste året. Det rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt.

På ett år har läsningen ökat med hela sex procentenheter. 51 procent av 16 till 29-åringar uppger att de läser tryckta böcker varje månad. Unga vuxna läser nu mer än andra vuxna, i målgruppen 30–64 år.

Enligt undersökningen kan en anledning till ökningen vara hur litteratur tagit större plats i sociala medier, som Tiktok där #booktok blivit en trend för att diskutera böcker.”

                    
Det här är förstås fantastiskt goda nyheter och det ska bli spännande att följa den fortsatta utvecklingen.

Vi lever numera i en tid när medier i olika form alltmer kopplas samman. Film, spel och litteratur blir till delar av en helhet. Det skapar en igenkänning, som många gånger gör läsandet lättare.

Att bokinfluerarna på BookTok har ett stort inflytande är obestridligt, men inflytande har även alla de ungdomar - bland dem många av våra egna elever - som av dessa influerare låter sig inspireras till läsning. Förhoppningsvis kan deras inflytande i sin tur göra att läsningen, likt ringar på vattnet, så småningom sprids vidare även till andra grupper av unga läsare.

 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela