lugnetbiblioteket.blogg.se

Biblioteket vid Lugnetgymnasiet är en arbetsplats och en mötesplats för både elever och personal. Vi finns mitt i skolan i ljusa och rymliga lokaler.

Jul igen i biblioteket!

Publicerad 2021-12-06 11:49:00 i Aktuellt, Deckare, God Jul!, Lästips, Tävlingar,

 

För första gången på två år, blir det denna december ett ganska vanligt julfirande här i biblioteket. Det vill säga, ett firande med alla elever på plats och med de flesta av de speciella inslag som med tiden blivit lite av en tradition.

Som till exempel möjligheten att, i vårt Julquiz, testa sina kunskaper om den svenska bokutgivningen under året som gått. Som chansen att vinna fina bokpriser om man svarat rätt och som massor av alldeles nya böcker att låna hem över jullovet.

 

            
 
Vi kan blicka tillbaka på en relativt normal hösttermin. Som vanligt, men ändå inte. Under månader av ensam- och hemarbete, har vi hunnit skaffa oss nya vanor och tappat en del av de gamla på vägen. En omställning har det varit för de flesta av oss.

Nu väntar lov och ledighet. Kanske med en spännande bok som sällskap?

Många av oss har skapat våra egna lästraditioner under juldagarna. Själv läser jag, sedan urminnes tider, alltid om en och samma gamla favorit för att komma i rätt stämning. ”En känsla av fruktan”, Margaret Yorkes skildring av Mrs Anderson, den ensamma gamla damen i det stora huset högst upp på kullen. Boken, som utkom 1980, är klassisk brittisk spänningslitteratur i jultider. 

                                        
                     
 
Mrs Anderson är van att klara sig själv, även under julhelgerna. Men denna jul känner hon sig förvirrad. Kan det vara så att det är någon som har flyttat in i något av de många rummen i hennes hus? Som äter av julmaten i skafferiet och som tillbringar kvällarna framför TV:n i vardagsrummet, när Mrs Anderson mödosamt har tagit sig uppför de knarrande trapporna till sitt sovrum? Eller - är det så att hon håller på att förlora förståndet?

Ett kraftigt snöfall drar under juldagarna in över trakten, med nedfallna telefonledningar och blockerade vägar i sitt spår och nu är Mrs Anderson och hennes objudna gäst isolerade i det stora, ensligt belägna huset.

"En känsla av fruktan” läses med fördel under lata och lediga mellandagar.

God Jul och God Julläsning!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela