lugnetbiblioteket.blogg.se

Biblioteket vid Lugnetgymnasiet är en arbetsplats och en mötesplats för både elever och personal. Vi finns mitt i skolan i ljusa och rymliga lokaler.

Ett skolbibliotek i tiden

Publicerad 2017-04-20 12:00:06 i Om biblioteket,

Under några månaders tid så har det pågått en febril aktivitet här i biblioteket. Vi har flyttat om, möblerat om och gallrat.

Skolan är ju en arbetsplats som är satt i ständig utveckling och förändring och biblioteket ska förstås vara en del av den processen. Idag söker vi merparten av vår information via nätbaserade informationskällor. Biblioteket har tillgång till, och betalar för, ett stor antal databaser som vi förstås vill ska användas i undervisningen.

Databaserna har å ena sidan många fördelar. De uppdateras och revideras t ex, i motsats till pappersutgåvorna, kontinuerligt och när vi använder oss av dem löper vi mindre risk att stöta på daterad och inaktuell kunskap.

Men den datorbaserade informationssökningen kan å andra sidan också vara förenad med svårigheter. Framför allt handlar det då om problem med att värdera och sortera i det massiva flödet av information och att bedöma relevansen och tillförlitligheten i de fakta vi får fram. Här har skolbiblioteket en given roll att stötta eleverna under sökprocessen.

Skolbiblioteksverksamheten utgörs lite förenklat av två beståndsdelar. Informationssökning och läsfrämjande arbete. Verksamhetens fokus har under en lång tid legat på informationssökningen. Nu tycker vi oss emellertid märka att även läsningen åter ökar i status och det är något som vi välkomnar. Skolverket uttrycker sig numera så här om skolbibliotekens uppdrag: 

”Skolbiblioteken spelar en viktig roll för att stimulera elevernas intresse för läsning och litteratur samt för att tillgodose deras behov av material för utbildningen.”En god läsförståelse utgör förstås själva grunden för att vi överhuvud taget ska kunna ta till oss och värdera information – vare sig den nu är digital eller i pappersform.

Men läsning är självklart mycket mer än ett verktyg för informationsinhämtande. Läsning är upplevelse, underhållning, utveckling, verklighetsflykt, tröst...

Arbetet med skönlitteratur i skolan är ju av hävd starkt förknippat med svenskämnet. Men i sin bok ”Lärande genom skönlitteratur” lyfter författaren och universitetslektorn i litteraturvetenskap med didaktisk inriktning, Mary Ingemansson, fram skönlitteraturens roll i kunskapsutveckling och lärande, även i andra ämnen än svenska.

I boken resonerar författaren kring hur lärare och elever arbetar med skönlitterära texter i olika skolämnen och inom vitt skilda ämnesområden. Elevernas läsglädje är utgångspunkten och genom samtal, strategier som omläsning och djupläsning och ett engagerande ämnesval väcks elevernas läslust, vilket i sin tur innebär att kunskapsinhämtningen gynnas.

Just nu så genomför vi här i biblioteket en satsning på skönlitteraturen. En satsning för framtiden. Vi gör plats för nya, fräscha och aktuella böcker som kan fånga våra elevers intresse. Vi försöker att organisera, skylta och exponera så att det ska bli överskådligt, lockande och lätt att hitta.Vi har nu samlat all skönlitteratur i den ena halvan av biblioteket och delat upp den i sex olika underavdelningar:

 -Lättlästa böcker

-Ungdomslitteratur

-Engelsk litteratur

-Deckare och spänning

-Fantasy och SF

-Vuxenlitteratur

På den motsatta sidan kommer all facklitteratur att finnas – men nu med ett mindre bestånd än tidigare. Det är här vi gallrar mest.

Biblioteket är en populär arbetsplats och mötesplats bland våra elever och i och med att ett antal bokhyllor inom kort åker ut, så hoppas vi också kunna erbjuda ytterligare några välbehövliga studieplatser.

Välkomna att titta in!

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela