lugnetbiblioteket.blogg.se

Biblioteket vid Lugnetgymnasiet är en arbetsplats och en mötesplats för både elever och personal. Vi finns mitt i skolan i ljusa och rymliga lokaler.

Påskläsning i förtid!

Publicerad 2022-03-11 13:43:00 i Aktuellt, Deckare, Lästips, Påskekrim,

Påsken är ju av hävd deckarläsningens tid. För mig är det också ofta den tid på året då läsandet börjar flytta utomhus. Än är det några veckor kvar, men varför inte tjuvstarta lite? För vem vet om årets påskväder blir av den sort som inbjuder till utomhusläsning.

Här nedan kommer ett litet axplock ur bibliotekets bestånd av nya deckare. Att läsa på direkten, eller spara till påskledigheten.

 

Mattias Edwardsson: "En familjetragedi"

Mattias Edwardsson är författare och gymnasielärare i svenska. Hans böcker brukar röra sig i gränslandet mellan relation och psykologi och den senaste i raden, ”En familjetragedi”, är inget undantag. Boken är nummer tre i en serie fristående deckare, som alla utspelar sig i Skåne.

Karla Larsson har lämnat sin trasiga uppväxt, med en missbrukande mamma, bakom sig och flyttat från övre Norrland till Lund för att plugga juridik. För att få in pengar börjar hon jobba extra som städerska hos barnläkaren Steven Rytter och hans fru Regina. Snart förstår hon att något inte står rätt till med Regina, som tycks tillbringa dagarna instängd i ett mörkt sovrum.

Jennica Jungstedt, som har flera år av planlösa studier bakom sig, har gått in i en trettioårskris. Hon kommer från en högpresterande familj och tycker inte att hon lever  upp till deras förväntningar. På Tinder möter hon den flera år äldre Steven och faller handlöst för hans charm och livsstil. De två tillbringar sommaren tillsammans. Är Steven den som kan ge henne den status och den sortens liv som hon så gärna vill ha? 

Den arbetslöse pappan Billy kämpar med sin ekonomi och sitt spelberoende sedan hans fru Miranda avlidit i cancer. För att kunna försörja sig själv och sin lilla dotter Sally, bestämmer han sig för att hyra ut ett av rummen i deras minimala lägenhet. Karla, som läser annonsen, nappar på erbjudandet och flyttar in.

"En familjetragedi" är en berättelse om beroende och medberoende, utanförskap och dysfunktion - men också om tomrummet efter dem som inte finns där.

Till formen är det ett sparsmakat och välskrivet drama. Sakta men säkert och för varje blad som vänds tvinnas de olika personernas liv samman och när allt så småningom ställs på sin spets går katastrofen inte att förhindra.

 

Susanne Fellbrink: "Än brinner lågan"

Susanne Fellbrink debuterade 2020 med ”Än sjunger hon inga sånger”. Precis som sin huvudperson, Cilla Fallander, har Susanne Fellbrink sin bakgrund i musik- och underhållningsbranschen. Hennes böcker präglas av fart och fläkt, humor och självdistans.

Än brinner lågan” heter den senaste i raden och Cilla, som aldrig tackar nej ett nytt projekt, har startat en festvåning i centrala Sundsvall. Det hela går dock inte riktigt efter planerna. Cilla har problem med den inhyrda kökspersonalen och pressen på henne är stor. På nätterna när Cilla, oftast ensam, ska utrymma lokalerna, som är belägna i samma byggnad som en galleria, dyker ibland hotfulla personer upp. Konstiga ljud hörs från fläktrummet - och vad är det som finns i sopcontainern i källaren?

Alva, som går på gymnasiet, har en kontrollerande pojkvän och den nyligen frånskilda tvåbarnsmamman Julia kämpar med ekonomin och sitt spelberoende. Milly försöker rädda sin drogberoende vuxne son - och håller själv på att gå under. Tre kvinnor, i olika åldrar och från olika miljöer, möts i Cillas festvåning där de alla regelbundet brukar hoppa in för att tjäna ihop ett välbehövligt tillskott till kassan.

De tre kvinnorna stöttar varandra och utvecklar med tiden en vänskap. En vänskap som i början är oproblematisk, men som med tiden kommer att utvecklas till något mycket farligt.

Under tiden kämpar Cilla Fallander på, med outsinlig energi. Jobb, barn, man. Konflikter. Svekfulla vänner, men också sådana som man kan lita på - och, som alltid, ond bråd död. 

 

Viveca Sten: "Dalskuggan"

Viveca Sten, juristen som sadlade om och nu är en av Skandinaviens mest lästa deckarförfattare, har i sina senaste böcker gjort ett radikalt byte av miljö, från Stockholms skärgård till jämtländska Åre. ”Dalskuggan” är den andra delen i den nya serien.

Det är sportlov och Åre är fullt av turister, när en illa tilltygad manskropp hittas vid en liten avtagsväg strax utanför byn. Offret visar sig vara Johan Andersson, en omtyckt och tidigare mycket framgångsrik alpin skidåkare - välkänd av alla. Vem kan ha velat döda honom? Polisen kämpar med att hitta både ett motiv och en misstänkt för dådet.

Utredningen leds av Daniel Lindskog, som slits mellan det krävande polisjobbet och livet med sambo samt liten babydotter där hemma. Daniels kollega, Hanna Ahlander, är kvar i Åre på ett vikariat, men hoppas att snart kunna byta livet i Stockholm mot en fast tjänst och en permanent tillvaro i Jämtland. Hon brottas fortfarande med problem relaterade till en svår separation från sin tidigare sambo.

En strängt frireligiös sekt har fått fäste i de mera isolerade byarna i Åre kommun. En av medlemmarna är Rebecka, som precis slutat gymnasiet och som nu svärmar för den karismatiske, femton år äldre ungdomspastorn Ole. Alla tjejer är förtjusta i Ole, men det blir Rebecka som han väljer. Inget blir dock som hon hoppats och drömt om.

Polisutredningen rör sig långsamt framåt. Man granskar Johans fru Marion och hans kompanjon Linus. Kan ett motiv finnas i hans närmsta krets?

Samtidigt som utredningen utvecklas och går framåt, så utvecklas även förhållandet mellan Daniel och Hanna. De jobbar bra ihop. Men finns det kanske potential för något mer?

"Dalskuggan" är en riktig bladvändare av den sort som Viveca Sten mästerligt behärskar.

 

Katarina Wennstam: ”Djävulens advokat”

Katarina Wennstam, före detta journalist och numera författare på heltid, har skrivit många spänningsromaner med utgångspunkt i angelägna samhällsfrågor. Gemensamt för dem alla är att de har fokus på kvinnors liv och utsatthet. "Djävulens advokat”, som kom 2021, är den elfte delen i Wennstams Justitia-serie.

Annika Djawadi försvann för flera år sedan spårlöst från sitt hem och hennes man var misstänkt för att ha tagit hennes liv. I rättegången dömdes han dock endast för brott mot griftefriden och inte för mord.

Nora Ljungberg har precis av sin syster anmälts försvunnen. Hon är, visar det sig, den tidigare dömde mannens nuvarande sambo. I parets bostad hittar polisen blodspår, men ingen kropp.

Den erfarna polisen Charlotta Lugn leder utredningen och i kulisserna väntar de övriga på att göra entré: Målsägarbiträdet Shirin Nouri, gärningsmannaprofileraren Eddie - som är far till det barn som Shirin väntar - den garvade TV-journalisten Jane Wester och hennes före detta adept, den unga journalisten Alexandra, som precis lasats ut från SVT och istället nu startat en krimpod. Alexandra är dotter till åklagaren Madeleine Edwards och bonusdotter till Charlotta Lugns kollega Mats Hjörne. 

Ett persongalleri där alla känner alla. Precis som i verkliga livet, med andra ord - om man nu skulle våga sig på en kvalificerad gissning.

Charlotta Lugn och Jane Wester får, var och en på sitt sätt, färdas bakåt i tiden, till det första försvinnandet, för att komma vidare med fallet. Jane såg då på nära håll hur den misstänktes advokat, Jerry Erixon, lyckades utnyttja alla till buds stående juridiska kryphål och rädda sin klient från att dömas för mord. Men gick han kanske för långt? Riskerar advokaten nu att i efterhand själv få betala ett pris för sitt agerande?

I ”Djävulens advokat” är det inte bara en misstänkt gärningsman som står i fokus, utan i förlängningen även den lag som tidigare möjliggjort ett frikännande. Det är skakande och engagerande läsning.

Fyra spänningsromaner. Sinsemellan olika, men alla av det slag som man mer än gärna sträckläser. Utomhus eller inomhus.

Trevlig vårläsning!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela