lugnetbiblioteket.blogg.se

Biblioteket vid Lugnetgymnasiet är en arbetsplats och en mötesplats för både elever och personal. Vi finns mitt i skolan i ljusa och rymliga lokaler.

Börja påsken i biblioteket!

Publicerad 2021-03-18 10:21:00 i Deckare, Påskekrim, Utställningar,

Nu är det inte lång tid kvar till en av de härligaste högtider som vi har. Det vill säga påsken! En högtid som brukar vara jämförelsevis kravlös och ge lite utrymme för egna idéer. Mat och godis toppar listan över de viktigaste sekulära inslagen i vårt påskfirande, tätt följt av påskkäringar, påskgubbar, påskris och påskharar. Att påskdagarna dessutom ofta sammanfaller med vårens ankomst gör förstås inte det hela sämre.

Men, kanske kan det bli ännu lite bättre? Biblioteket har under flera år nu sneglat mot vårt grannland i väster och flitigt propagerat för ett litterärt inslag i påskfirandet, enligt norsk modell. Deckarläsning!

Påsk+deckarläsning=påskekrim!

I biblioteket firar vi, som bekant, norskt sedan länge. Inte kunde jag väl, när vi för ett år sedan för första gången fick ställa in vårt traditionsenliga påskekrim, tro att situationen skulle vara i stort sett densamma även påsken 2021.

Men nu är vi där och så är det. Därför blir det tyvärr, för andra året i rad, vare sig påskgodis eller bokvinster. Däremot finns ett generöst bokbord, välfyllda boksnurror samt en liten påskutställning med boktips och här på biblioteksbloggen kan den som vill testa sina kunskaper om det svenska deckarår som precis passerat.

Fast, hur var det nu med påskekrim? Vad är det och var kommer det ifrån?

Jo, påskekrim har funnits i vårt grannland Norge sedan 20-talet och begreppet myntades i samband med en minst sagt spektakulär lansering av en deckare i dagspressen just vid påsktid.

"Bergenstoget plyndret i natt!" (”Tåget till Bergen rånat i natt!”), kunde påskfirande norrmän läsa på förstasidan i flera morgontidningar. Många satte sitt morgonkaffe i halsen och nyheten hann vålla stor uppståndelse, innan man insåg att det inte handlade om ett riktigt tågrån, utan om en annons från ett bokförlag. Ett tidigt exempel på skicklig marknadsföring.

Det brukar hävdas att den här romanen och lanseringen av den, var det som gav upphov till fenomenet påskekrim. Boken, vars handling är förlagd till påskdagarna, blev förstås en strålande försäljningssuccé och sålde slut på förlaget.

Sedan dess har de norska bokförlagen fortsatt att lansera sina nya deckare just vid påsk och många av de norrmän som drar till fjälls under sin ledighet har, förutom skidor, i regel också med sig en deckare i bagaget. Även i vårt land har bokbranschen gjort försök att introducera begreppet, hittills dock med varierande framgång.

Men i år är det kanske dags för en norskinspirerad påsk?

Välkomna att låna!

Glad Påsk från biblioteket!

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela