lugnetbiblioteket.blogg.se

Biblioteket vid Lugnetgymnasiet är en arbetsplats och en mötesplats för både elever och personal. Vi finns mitt i skolan i ljusa och rymliga lokaler.

Nytt och spännande på fackavdelningen!

Publicerad 2021-02-15 13:07:00 i Aktuellt, Facklitteratur,

                           
Avdelningen för facklitteratur upptar nära hälften av skolbibliotekets yta. Här ryms, mellan avdelningarna A (Bok- och biblioteksväsen) till X (Musikalier), en enorm mängd fakta inom vitt skilda ämnesområden. Det är hit man går om man vill hitta litteratur om flickbokens historia, språksociologi eller nyttan av bananflugor inom genforskningen.

Vår fackavdelning kan vid en snabb anblick tyckas sova en fridfull Törnrosasömn. Men skenet bedrar. Visserligen sker merparten av dagens informationssökande på sökmotorer som Google, i databaser och via andra e-tjänster och visserligen rensas det ut mer från hyllorna än vad som kommer in. Men det görs regelbundna inköp – och ofta spännande sådana.

Jag blir alltid lika glad när ni som är experter på era olika områden hör av er och tipsar om sådant som ni tycker borde finnas här. Gör gärna det lite oftare!

Här kommer några av de allra senast inköpta titlarna i kategorin facklitteratur och några tankar om dem.

                                 
Anna Ardin: "I skuggan av Assange. Mitt vittnesmål"

Sommaren 2010 står visselblåsarorganisationen Wikileaks i världshändelsernas centrum, efter att ha publicerat en mycket uppmärksammad video från USA:s krig i Irak. I Sverige har Broderskapsrörelsen, som den då 30-åriga Anna Ardin arbetar för, bjudit in organisationens ledare och frontfigur, Julian Assange, till ett seminarium i LO-borgen.

Det visar sig att Assange av säkerhetsskäl inte vill bli inbokad på hotell. Anna Ardin, som ska fungera som Assanges pressekreterare under hans tid i Stockholm, erbjuder honom då att bo i hennes lägenhet. Hon planerar själv att under större delen av tiden vistas på annan ort. När Assange, en vecka senare, flyttar ut går två kvinnor till polisen och berättar att Assange utsatt dem för sexuella övergrepp. En av dem är Anna Ardin.

Anna Ardin har i första hand följt med som vittne och som stöd för den andra kvinnan, som i boken kallas Maria. Men polisen vill höra även Annas berättelse. Man gör bedömningen att båda kvinnorna är trovärdiga och att båda utsatts för brott. I och med att dessa brott faller under rubriceringen allmänt åtal måste de, oavsett om det är kvinnornas önskan eller ej, utredas vidare. Deras liv ligger från och med nu i andras händer.

Kvinnorna utlovas anonymitet fram till rättegången, men det dröjer inte länge förrän Annas mobil börjar ringa, mejlkorgen översvämmas och journalister från hela världen bankar på hennes dörr. Båda kvinnorna hängs ut med namn, foto, adress och personnummer. Anna Ardin tvingas att för en tid lämna landet, då polisen inte kan garantera hennes säkerhet.

”I skuggan av Assange” är en berättelse om en rättegång som aldrig blev av och om ett globalt mediedrev av sällan skådat slag. Det är en berättelse om makt och om hat och hot. Boken är, enligt Anna Ardin själv, det vittnesmål som aldrig fick framföras i en domstol. Hösten 2019 lades förundersökningen slutgiltigt ner. Men smutskastningen fortsätter. 

I sagornas värld delas tillvaron upp i gott och ont. Det verkliga livet är förstås mer komplext än så och sällan svart eller vitt. Kan hyllade hjältar också vara simpla förövare?  Finns sanningen kanske någonstans bland gråskalans alla nyanser? Det är ett par av de frågor man ställer sig under läsningens gång.

Anna Ardin berättar, i dagbokens form, öppet och utlämnande sin version av vad som hände i augusti 2010 och hur det är att försöka bygga upp en ny tillvaro mitt i ett kaos.  ”I skuggan av Assange" är en både välskriven och fängslande skildring som är svår att lägga ifrån sig och som väcker många funderingar av existentiell natur. 

Fler lästips från fackavdelningen:

                              
Daniel Suhonen, Göran Therborn, Jester Weithz (red.): "Klass i Sverige. Ojämlikheten, makten och politiken i det 21:a århundradet"

Citerat från baksidestexten: "Hur ser det svenska samhället ut på tröskeln till 2020-talet? Den frågan ställdes till ett 40-tal forskare och utredare och svaret är ett allt hårdare klassamhälle. Sverige är idag det land i Europa som har de snabbast växande klyftorna, den svårast privatiserade välfärdsstaten och där klass allt tydligare dömer människor till olika levnadsstandard, livslängd och liv."                                                   

                             
Masha Gessen: "Att överleva envälde". Med nyskriven text efter den amerikanska valutgången 2020.

Citerat från baksidestexten: "Redan 48 timmar efter att Trump segrat i det amerikanska valet 2016 hade Masha Gessens essä "Autocracy : Rules for Survival" blivit viral och lästes och diskuterades av alla som försökte förstå vad som just  hade hänt. 

Som rysk-amerikansk journalist och länge verksam i det alt mer totalitära Ryssland har Masha Gessen utvecklat ett närmast sjätte sinne för tecken på maktimissbruk och autokrati. Tecken som är uppenbara hos Putin, men som hon menar är omisskänliga också hos Trump".

Välkomna in och låna!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela