lugnetbiblioteket.blogg.se

Biblioteket vid Lugnetgymnasiet är en arbetsplats och en mötesplats för både elever och personal. Vi finns mitt i skolan i ljusa och rymliga lokaler.

Bok- och biblioteksåret 2020

Publicerad 2020-12-01 09:16:00 i Aktuellt, God Jul!, Tävlingar,


           
Året, och bokåret, 2020 går nu snabbt mot sitt slut. Det har varit en minst sagt annorlunda tid även för biblioteksverksamheten. Nedstängning och digital undervisning har gjort det nödvändigt att börja tänka i nya banor kring hur vi bäst når ut med vår service, när en så stor del av våra låntagare inte längre finns på plats.

All biblioteksverksamhet handlar i grunden om service. Det är det fundament som vår verksamhet vilar på. Den här servicen består normalt av direkta möten med våra låntagare och möjlighet att genom samtal analysera, hjälpa och lotsa. Under det gångna året har vårt arbetssätt av nödvändighet kommit att förändras. Det här ställer nya krav på våra digitala hjälpmedel. Bibliotekets digitala service behöver ständigt uppdateras och förbättras. Tyvärr kan vi inte helt ensamma göra det jobbet. Även en verksamhet som normalt servar andra är ibland i behov av att själv bli servad. Vi är alltså beroende av andras support och expertis för att den här delen av vår verksamhet ska kunna fungera optimalt. Det här är något som vi hela tiden försöker hitta lösningar på.

                          
                   
Något traditionsenligt julbokquiz blir det inte i skolbiblioteket inför detta jullov, inte heller blir det några bokvinster att dela ut till glada vinnare. Inte ens en endaste liten pepparkaka kan vi detta år bjuda på. Det är trist, men så är det.

Ny och fräsch julläsning att låna ut har vi däremot i överflöd, för de fåtal som ännu befinner sig på plats i skolans lokaler och i bokquizet nedan kan alla som vill testa sina kunskaper om bokåret 2020. För bokutgivningen pågick, trots pandemi och nedstängning, som aldrig förr och det var nog länge sedan vi kunde glädjas åt en så strålande bokhöst som denna. Det senare är i alla fall min egen högst privata uppfattning. Välkomna att låna, ni som kan, och låt en spännande bok hålla er sällskap under julledigheten!

Julquizet 2020 kommer här. De rätta svaren hittar ni längst ner.

God Jul och TACK alla – elever och personal – för gott samarbete under höstterminen!

 

Bibliotekets julquiz : Bokåret 2020. (Hjälpmedel är tillåtna!)

1. Delia Owens roman om ”träskflickan” Kya Clark har blivit en internationell succé. Vad heter den?

1 Där kräftorna sjunger

x I kräftans vändkrets

2 Kräftfångst

2. Historikern Peter Englund har skrivit en bok om ett mycket uppmärksammat svenskt kriminalfall från 1960-talet. Vad heter boken?

1 Fjärilsvägen

x Söndagsvägen

2 Brändövägen

3. Romanen ”Normala människor” av Sally Roney, låg till grund för en TV-serie med samma namn. I vilket land utspelas den?

1 England

x USA

2 Irland

4. ”Dottern” heter Lena Anderssons senaste roman. En bok från 2013 blev hennes stora genombrott. Vad heter den?

1 Förberedelse till brott

x Utan personligt ansvar

2 Egenmäktigt förfarande

5. 2020 års Nobelpris i litteratur gick till den amerikanska poeten Louise Gluck. Hon debuterade med lyriksamlingen ”Firstborn”. Vilket år kom den?

1 1967

x 1968

2 1969

6. ”The Queen´s Gambit” av Walter Tevis kom i år ut i en ny upplaga och är nu även en Netflix-serie. Vad handlar den om?

1 Schack

x Datorspel

2 Bridge

7. Alma-priset till Astrid Lindgrens minne tilldelades i år barnboksillustratören Baek Heena. Från vilket land kommer hon?

1 Japan

x Kina

2 Korea

8. En känd författare, krönikör och bloggare har kommit ut med en ny roman - ”Överlevarna”. Vad heter han?

1 Sigge Eklund

x Alex Schulman

2 Filip Hammar

9. Augustpriset 2020 gick till en debutant. Vem?

1 Kristina Sandberg

x Julia Sandström

2 Lydia Sandgren

10. ”Glasnyckeln” är ett pris som tilldelas årets bästa skandinaviska spänningsroman. Vad heter årets pristagare?

1 Sofie Sarenbrant

x Camilla Grebe

2 Emelie Schepp

 

Rätt rad: 1 x 2 2 x 1 x 1 2 x

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela